[1] Ibitwar, B. B., Bhupinder Kaur, Sadhna Arora, and Pankaj B. Pathare. "Osmo-Convective Dehydration of Plum (Prunus salicina L)." International journal of food engineering, Vol.4, No.8, 2008.
[2] Gowen, A., N. Abu-Ghannam, J. Frias, and J. Oliveira. "Optimisation of dehydration and rehydration properties of cooked chickpeas (Cicer arietinum L.) undergoing microwave–hot air combination drying." Trends in Food Science & Technology, Vol.17, No.4, 2006, pp.177-183.
[3] Figiel, Adam. "Drying kinetics and quality of beetroots dehydrated by combination of convective and vacuum-microwave methods." Journal of Food Engineering, Vol.98, No.4, 2010, pp.461-470.
[4] Chemat, Farid, and Muhammed Kamran Khan. "Applications of ultrasound in food technology: processing, preservation and extraction." Ultrasonics sonochemistry, Vol.18, No.4, 2011, pp.813-835.
[5] Deng, Yun, and Yanyun Zhao. "Effect of pulsed vacuum and ultrasound osmopretreatments on glass transition temperature, texture, microstructure and calcium penetration of dried apples (Fuji)." LWT-Food Science and Technology, Vol.41, No.9, 2008, pp.1575-1585.
[6] Jambrak, Anet Režek, Timothy J. Mason, Larysa Paniwnyk, and Vesna Lelas. "Accelerated drying of button mushrooms, Brussels sprouts and cauliflower by applying power ultrasound and its rehydration properties." Journal of Food Engineering, Vol.81, No.1, 2007, pp.88-97.
[7] Fernandes, Fabiano AN, and Sueli Rodrigues. "Ultrasound as pre-treatment for drying of fruits: Dehydration of banana." Journal of Food Engineering, Vol.82, No.2, 2007, pp.261-267.
[8] Azizi, Rezvan, and Asgar Farahnaky. "Ultrasound assisted cold gelation of kappa carrageenan dispersions." Carbohydrate polymers, Vol.95, No.1, 2013, pp.522-529.
[9] Camino, Nerina A., Oscar E. Pérez, and Ana MR Pilosof. "Molecular and functional modification of hydroxypropylmethylcellulose by high-intensity ultrasound." Food Hydrocolloids, Vol.23, No.4, 2009, pp.1089-1095.
[10] یوسفزاده ثانی، س.، مرتضوی، س.ع.، شیخالاسلامی، ز.، کریمی، م.، و الهامیراد، ا.ح.، "کاربردهای امواج فراصوت در صنایع غذایی و تأثیرآن در بهبود کیفیت فرآورده های سوخاری"، صوت و ارتعاش، س.6، ش.12، 1396، ص. 119-105.
[11] Mulet, A., J. A. Cárcel, N. Sanjuan, and J. Bon. "New food drying technologies-Use of ultrasound." Food Science and Technology International, Vol.9, No.3, 2003, pp.215-221.
[12] Fernandes, Fabiano AN, and Sueli Rodrigues. "Application of ultrasound and ultrasound-assisted osmotic dehydration in drying of fruits." Drying Technology, Vol.26, No.12, 2008, pp.1509-1516.
[13] Soria, Ana Cristina, and Mar Villamiel. "Effect of ultrasound on the technological properties and bioactivity of food: a review." Trends in food science & technology, Vol.21, No.7, 2010, pp.323-331.
[14] De la Fuente-Blanco, S., E. Riera-Franco De Sarabia, V. M. Acosta-Aparicio, A. Blanco-Blanco, and J. A. Gallego-Juárez. "Food drying process by power ultrasound." Ultrasonics, Vol.44, 2006, pp.523-e527.
[15] Sun, W.D., Emerging technology for food processing (Chapter 13), 2005, pp.338-339.
[16] Rodríguez, Óscar, Valeria Eim, Carmen Rosselló, Antoni Femenia, Juan A. Cárcel, and Susana Simal. "Application of power ultrasound on the convective drying of fruits and vegetables: effects on quality." Journal of the Science of Food and Agriculture, Vol.98, No.5, 2018, pp.1660-1673.
[17] Pakbin, Babak, Karamatollah Rezaei, and Maryam Haghighi. "An introductory review of applications of ultrasound in food drying processes." J Food Process Technol, Vol.6, No.410, 2014, pp.2.
[18] Fernandes, F.A.N., Gallao, M.I., and Rodrigues, S., “Effect of osmotic dehydration and ultrasound pre-treatment on cell structure: Melon dehydration”, LWT - Food Science and Technology, Vol.41, Issue.4, May 2008, pp.604-610.
[19] Fernandes, Fabiano AN, Francisco E. Linhares Jr, and Sueli Rodrigues. "Ultrasound as pre-treatment for drying of pineapple." Ultrasonics Sonochemistry, Vol.15, No.6, 2008, pp.1049-1054.
[20] اشراقی، ا.، مقصودلو، ی.، کاشانینژاد، م.، بیرقیطوسی، ش.، اعلمی، م.، "بررسی اثر پیشتیمار فراصوت روی خشک شدن ورقههای کیوی"، نشریه پژوهشهای علوم و صنایع غذایی ایران، جلد 7، شماره 4، 1390، ص. 279-273.
[21] اللهپناه، پ.، و شهابلواسانی، ع.ر.، "بررسی پیش فرآیند ترکیبی فراصوت- آبگیری اسمزی و خشک کردن تکمیلی با هوای داغ بر شاخص خشک کردن و جذب مجدد آب به"، بیست و سومین همایش ملی صنایع غذایی و تکنولوژی، دانشگاه آزاد قوچان، 1393.
[22] اینانلو سلطان احمدی، م.، و توکلی پور، ح.، "بررسی پیش فرآیند ترکیبی فراصوت- آبگیری اسمزی و خشککردن تکمیلی با هوای داغ بر شاخص خشک کردن و جذب مجدد آب خرمالو"، بیست و سومین همایش ملی صنایع غذایی و تکنولوژی، دانشگاه آزاد قوچان، 1393.
[23] Laborde, M. B., G. P. Barreto, and A. M. Pagano. "Ultrasound-assisted Dehydration Process Applied to Red Globe Grapes for Producing Low Calorie Raisins." American Journal of Food Science and Technology, Vol.6, No.5, 2018, pp.209-214.
[24] Nowacka, Małgorzata, Artur Wiktor, Magdalena Śledź, Natalia Jurek, and Dorota Witrowa-Rajchert. "Drying of ultrasound pretreated apple and its selected physical properties." Journal of Food Engineering, Vol.113, No.3, 2012, pp.427-433.
[25] سازمان ملی استاندارد ایران، سیب درختی برای مصارف صنعتی- ویژگیها و روشهای آزمون، استاندارد ملی ایران، شماره 3476، 1373.
[26] تاجالدین، بهجت، "ارزیابی خواص فیزیکوشیمیایی ارقام سیب پس از برداشت برای تعیین نوع کاربرد در صنایع تبدیلی"، گزارش نهایی به شماره ثبت 49725 مورخ 8/4/95 مرکز اطلاعات و مدارک علمی کشاورزی، موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، 1395.
[27] Yan, Z., Sousa-Gallagher, M.J., and Oliveira, F.A.R., “Shrinkage and porosity of banana, pineapple and mango slices during air-drying”, Journal of Food Engineering, 84, 2008, pp. 430-440.