@article { author = {تاج الدین, بهجت}, title = {Ultrasound applications in food processing with an emphasis on packaging materials}, journal = {Journal of Vibration and Sound}, volume = {10}, number = {20}, pages = {121-132}, year = {2022}, publisher = {Iranian Society of Acoustics and Vibration}, issn = {2383-1839}, eissn = {2345-623X}, doi = {}, abstract = {Nowadays, the use of ultrasound in the food industry is very important and its widespread application as a non-thermal process in heat-sensitive foods has attracted increasing attention, due to the preservation of sensory, nutritional and functional properties along with increasing shelf life and creating safety against microbial activities. The application of ultrasound in processes such as emulsification, distribution and dispersion, dissolution, and stabilization has been made possible and accelerated. The processes that play a significant role in the preparation and manufacture of films and coatings for use in the packaging industry. In other words, one of the most important applications of ultrasound is its use in the manufacture and design of various packaging materials, including natural or biodegradable packaging materials, and nano-packaging materials. Because the distribution and uniformity of the particles in the polymer matrix is very important and in fact all the expected properties of a packaging film depend on this uniformity and distribution. The use of ultrasound helps to this the film to be even and evenly distributed. In addition, since ultrasound is now used as a process aid alongside other processes for decongesting, decontamination, extraction, extrusion, extraction, wastewater treatment, etc .; this paper discusses the application of ultrasound in the food industry especially the production of food packaging films. Furthermore, the importance of the physical properties of the ultrasound device used in scientific studies is mentioned in this article.}, keywords = {Ultrasound,Packaging,Food industry,Different processes}, title_fa = {کاربردهای فراصوت در صنایع غذایی با تاکید بر مواد بسته بندی}, abstract_fa = {در حال حاضر، استفاده از  امواج فراصوت در صنایع غذایی بسیار اهمیت پیدا کرده و کاربرد فراوان آن به­عنوان یک فرایند غیرحرارتی در غذاهای حساس به حرارت، به دلیل حفظ ویژگی‌های حسی، تغذیه‌ای و عملکردی در کنار افزایش ماندگاری و ایجاد ایمنی در برابر فعالیت‌های میکربی، سبب توجه روزافزون به این فناوری شده است. کاربرد این امواج در فرایندهایی چون امولسیون­سازی[i]، توزیع و پراکندگی[ii]، حل شدن[iii]، و پایدارسازی[iv] امکان‌پذیر شده و تسریع ­یافته است. همان فرایندهایی که در تهیه و ساخت انواع فیلم­ها و پوشش­ها برای استفاده در صنایع بسته­بندی، نقش پر رنگی دارند. به‌عبارت دیگر، یکی از مهم­ترین کاربردهای امواج فراصوت، استفاده از آن در ساخت و طراحی انواع مواد بسته­بندی از جمله مواد بسته­بندی طبیعی یا زیست­تخریب­پذیر، و مواد بسته­بندی نانویی است. چرا که توزیع و یکنواختی ذرات در شبکه پلیمری از اهمیت زیادی برخوردار است و در واقع تمام خصوصیات مورد انتظار از یک فیلم بسته­بندی، در گرو این یکنواختی و توزیع یکسان است. استفاده از امواج فراصوت، به یکنواختی و همسانی بافت فیلم کمک می­کند. همچنین، از آنجایی‌که امروزه از امواج فراصوت به­عنوان کمک فرایند در کنار سایر فرایندها برای کف­زدایی، آلودگی‌زدایی، استخراج، اکستروژن، استخراج، تصفیه فاضلاب، و غیره استفاده می‌شود؛ این مقاله به کاربرد امواج فراصوت در صنایع غذایی به­ویژه تولید فیلم­های بسته­بندی مواد غذایی می­پردازد. علاوه‌براین، به اهمیت ویژگی­های فیزیکی دستگاه فراصوت مورد استفاده در مطالعات علمی نیز در این مقاله اشاره می­شود. [i]. Emulsification[ii]. Dispersion[iii]. Dissolution[iv]. Stabilization}, keywords_fa = {امواج فراصوت,بسته‌بندی,صنایع غذایی,فرآیندهای مختلف}, url = {https://jvs.isav.ir/article_249333.html}, eprint = {https://jvs.isav.ir/article_249333_3779287045b1add33de25b071618fe38.pdf} }